Καλώς ήρθατε στο GreekNight.gr! Εγγραφείτε τώρα για να συμμετέχετε στην ιστοσελίδα μας!

Οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να φιλτράρουν το πειρατικό περιε

Συζητήσεις περί παντός μεταξύ των μελών!

Οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να φιλτράρουν το πειρατικό περιε

Δημοσίευσηαπό Wanderer » Πέμ Νοέμ 24, 2011 5:59 pm


Οι δισκογραφικές εταιρείες και τα κινηματογραφικά στούντιο δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο να μπλοκάρουν το κατέβασμα πειρατικών αρχείων από τους καταναλωτές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να ζητούν από τους παρόχους (ISP) να μπλοκάρουν συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους με πειρατικό περιεχόμενο. Το να ελέγχουν όμως όλα τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες θα παραβίαζε την ευρωπαϊκή Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, θα επιβάρυνε τους ISP με υπέρογκα έξοδα για την εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων παρακολούθησης. Επιπλέον, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να φιλτράρουν κατά λάθος και νόμιμα αρχεία, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χρηστών στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση της SABAM, μιας εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής, η οποία υποχρέωσε την εταιρεία Scarlet, έναν ISP στο Βέλγιο, να μπλοκάρει την ανταλλαγή και το κατέβασμα αρχείων που παραβιάζουν τα δικαιώματά της.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών δικαίωσε τη SABAM, ωστόσο η Scarlet υπέβαλε έφεση. Επτά χρόνια αργότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανατρέπει την αρχική απόφαση υπέρ της SABAM.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι απαιτήσεις της SABAM θα επηρεάζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Scarlet, αφού θα την υποχρέωναν να «εγκαταστήσει ένα περίπλοκο, δαπανηρό και μόνιμο σύστημα με δικά της έξοδα».

Επιπλέον, το φιλτράρισμα των αρχείων «θα μπορούσε δυνητικά να υπονομεύσει την ελευθερία της πληροφορίας δεδομένου ότι το σύστημα αυτό ενδέχεται να μην μπορούσε να κάνει επαρκείς διακρίσεις μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου περιεχομένου, με αποτέλεσμα [...] την παρεμπόδιση νόμιμων επικοινωνιών».

Την απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις για την ελευθερία στο Διαδίκτυο: «Η επεμβατική και γενικευμένη παρακολούθηση των χρηστών είναι απαράδεκτη» σχολίασε στο BBC η Open Rights Group. Η δικαστική απόφαση «βοηθά να καθοριστούν τα όρια εξουσίας στον περιορισμό της ελευθερίας των χρηστών να επικοινωνούν online».
Wanderer
Άβαταρ μέλους
Που και που εδώ
Που και που εδώ
 
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 25, 2010 3:55 am
Έκανε like: 0 φορά
Δέχτηκε like: 4 φορές

Επιστροφή στο O καφενές του GreekNight.gr

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης